Cégértékesítési stratégiák

CÉGÉRTÉKESÍTÉSI STRATÉGIÁK


Számos okunk lehet arra, hogy a cégünket értékesítsük.

Vannak, akiknek az erősségük az, hogy felépítik és felfuttatják a társaságukat, de amikor az túljut az intenzív fejlődési szakaszon és a stabil (fejős tehén) fejlődési szakaszba érkezik, akkor már nem nekik való, mert már nem inspirálja őket.

Családi okok, egészségügyi problémák is indokolhatják a vállalat eladását.

Gyakori, hogy a társaság elér egy olyan fejlődési szintre, amely a folytatáshoz már olyan képességeket, vagy elkötelezettséget kíván, amellyel a tulajdonosok nem rendelkeznek, megfelelő menedzsmenttel azonban realizálható a cégben meglévő fejlődési potenciál.

Olyan helyzetekkel is gyakran találkozunk, amikor a cégben még nagy fejlődési lehetőség van, de már a fizetésképtelenség határán működik, pedig csak arra lenne szükség, hogy a tőkeellátottsága megfelelő legyen.

Az ilyen cég is érték, és nem ritka, hogy ezt olyan szakmai, vagy pénzügyi befektető is észreveszi, aki megfizeti a cég vételárát, és nem hagyja veszni a lehetőséget.

Nem ritka értékesítési ok a cégek olyan tulajdonosainak a visszavonulási szándéka, akik erre alkalmas utódok híján nem tudják kinek átadni az életük munkájával felépített vállalat irányítását, veszni hagyni pedig nem akarják.

Vállalatot eladni csak akkor lehet, ha a pénzügyi helyzete átlátható, a könyvelése rendben van, a nyitott kötelezettségek és a céget érintő esetleges viták kezelve vannak, és az értékesítés cégjogi feltételei is ki lettek alakítva.

Az értékesítés egyik útja az, hogy valamilyen módon az eladó megtalálja azt a szakmai, vagy pénzügyi indíttatású érdeklődőt, akivel hosszas és kimerítő [tapasztalataink szerint éles vitákkal tarkított] tárgyalások eredményeként meg tud állapodni az eladás feltételeiben.

Az értékesítés másik módja a zártkörű tőkebevonás.

Ha ezt a módszert választjuk, akkor jóval kevesebb személyes tárgyalásra van szükség a befektetőkkel, de az irányítás terhe vagy továbbra is az eladón marad, vagy az eladónak kell kialakítani az irányításra hosszú távon is alkalmas menedzsmentet.

Ezekről a dolgokról bőven van mit beszélni.


A konzultációért nem számítunk fel díjat.


Időpontot a legjobb telefonon egyeztetni.