Az irányírás megosztás

AZ IRÁNYÍTÁS MEGOSZTÁSA AZ UTÓDOKKAL


Sok olyan eredményes vállalat van, amely a semmiből jött létre évtizedekkel ezelőtt, és az alapító rátermettségének, kemény munkájának, és nem ritkán szerencsesorozatának köszönhetően nagyra nőtt.

Kialakult a munkaszervezete, nagy értékű eszközei és ingatlanjai vannak, a piaci részesedése jelentős, az összegyűjtött üzleti tapasztalatai kiterjedtek. Egy ilyen cég – jó kezekben - alkalmas lenne arra, hogy a pozícióját a folyamatosan változó piacon is megőrizze, akár erősítse, sokszor jelentős fejlődési lehetőség is van benne, de mivel minden döntés az alapító kezében összpontosul, az ő személye a fejlődést illetően is kulcsfontosságú.

A problémát az jelenti, hogy a megnövekedett méretű cég irányítása rendkívüli munkaterhet jelent.

Jó esetben az alapító már felnőtt gyerekeinek van kedvük ahhoz, hogy folytassák, amit a családfő elkezdett, és cég egyes részterületeinek vezetői feladatait rájuk lehet bízni.

Ha az utódoknak kedvük is van ehhez, és alkalmasnak is bizonyulnak, az jó, mert az alapító családfő munkaterhei csökkenthetők, aki így az élet egyéb élvezeteivel is tud foglalkozni, eljuthat akár odáig is, hogy a vállalat ügyei már csak a hét egy-két napján terhelik, és néha akár egy két hétig is távol tud maradni a munkahelyétől.

Ilyen esetben a cégen belüli irányítás megosztása, konkrétan pedig a tulajdonosi és irányítási jogosítványok cégjogi átadása igényel nagy körültekintést.

A családon belüli rivalizálás legelrettentőbb példáival találkozunk nap mint nap, ezért azt nagyon meg kell gondolnia az alapító családfőnek, hogy még a teljes visszavonulása előtt ad-e vagyoni részesedést, üzletrészt, részvényeket az utódoknak, és azt is, hogy milyen képviseleti jogokkal ruházza fel őket.

Az a helyes, ha eldönti azt is, hogy a visszavonulása, vagy halála után az utódok együttesen irányítsák a vállalatot, vagy azt az arra legalkalmasabb kiválasztott önálló irányítására akarja hagyni.

Ha nincsenek olyan alkalmas utódok, akiknek kedvük van a cég továbbvitelére, és az alapító a visszavonulás mellett dönt, akkor a cég megszüntetését már csak annak értékesítésével lehet elkerülni.

Ezekkel a kérdésekkel előbb-utóbb foglalkozni kell.

Eligazodunk ezekben az ügyekben és ismerjük a megoldásokat a felmerülő problémákra.

Konzultációt javaslunk.

A konzultációért nem számítunk fel díjat.


Időpontot a legjobb telefonon egyeztetni.