Biztonságos cégfelépítés

A BIZTONSÁGOS CÉGFELÉPÍTÉS


Az üzlet beindításához elég, ha egy cégünk van.

Ez lesz a jövedelem-termelő társaságunk.

Amíg a társaság nyereséges, a vagyona növekedni fog, de ha ez a vagyon a jövedelem-termelő társaságban marad, akkor baj esetén el fog veszni.

A siker elaltatja a figyelmet.

A siker elfeledteti, hogy elég egy rossz üzleti döntés, vagy egy nem várt piaci változás és minden összeomlik.

Ha nem készültünk fel erre a helyzetre, ha minden vagyonunk a jövedelem-termelő társaságban van, akkor kevés esélyünk van a túlélésre.

Érdemes a háttérben egy másik társaságot is létrehozni, és a vagyont ebbe áthelyezni.

Ez a másik társaság lesz a vagyonkezelő társaságunk.

A vagyonkezelő társaság bérbe adhatja a jövedelem termeléshez szükséges gépeket, eszközöket és ingatlanokat a jövedelem-termelő társaságnak. A bérleti díj pontos beállításával az üzleti eredményt a vagyonkezelő társaságba lehet irányítani.

Ha két társaságunk van, és ezekben elkülönítettük a jövedelem-termelő és a vagyonkezelő tevékenységet, akkor nagy lépést tettünk a megoldás irányába.

A vagyonkezelő társaságban azonban még nincs biztonságban a cégvagyon.

A védeni kívánt vagyonelemeket csak a jövedelem-termelő társaság adhatja a vagyonkezelő társaság tulajdonába, és csak úgy, hogy a vagyonátadás következtében a jövedelem-termelő társaság üzletrész tulajdonossá válik a vagyonkezelő társaságban.

A jövedelem-termelő társaságot érő támadások a vagyonkezelő társaságba került vagyonelemeket közvetlenül már nem fenyegetik, de fenyegetik a jövedelem-termelő társaságnak a vagyonkezelő társaságban meglévő üzletrészét, hiszen ez az üzletrész a jövedelem-termelő társaság vagyona, amely végrehajtás alá vonható.

A vagyonelemek emiatt – ugyan csak közvetve – de a vagyonkezelő társaságban is veszélyben vannak.

Léteznek azonban olyan cégkapcsolatok, amelyek ezt a fenyegetést kizárják, így ezekben a cégvagyon biztonságba helyezhető.

Ezeket a cégkapcsolatokat nevezzük a mindennapi munkánk során cégkombinációknak.


[Aki adásvételi szerződéssel akarja átadni a vagyont a vagyonkezelő társaságnak, az nem gondolta végig alaposan a vagyonátadás folyamatát].